Непромокаемият протектор за матрак се използва, за да предпазва леглото от течностите, праховите акари, мъртвата кожа и други различни гадинки. Той осигурява защитата на матрака, като понася тежестта на самите вредители чрез устойчивата на алергени мембрана, докато повърхностната тъкан абсорбира течностите и събира алергените.

Това означава, че протекторът за легло се замърсява всяка нощ, когато спите върху него и трябва да се почиства адекватно, за да не се образува бактериален растеж. Общото схващане за протекторите е, че прането може да им причини щети, така че, ако четете това ще получите правилните насоки за прането и поддръжката на вашия водоустойчив протектор за матрак.

Тази статия не само ще отговори на въпросите за поддръжката на надматрачните постелки, но и ще ви научи как да перете протектора за матрак така, че да не е нужно да харчите още пари за нов протектор за спалнята, защото старият е повреден.

Можете ли да перете непромокаем протектор за матрак?

Краткият отговор е да: тъй като протекторът обикновено има повърхност от плат и полиуретанова подложка, той може да бъде почистван многократно в стандартна комбинация от пералня и сушилня. Въпреки това полиуретановата мембрана е податлива на деформация, ако зададете твърде висока температура или използвате суров препарат или избелващ препарат.

Точният температурен праг за изпиране на тези калъфи за матрак варира в зависимост от продукта, но обикновено по-евтините продукти с по - ниско качество може дори да препоръчат студено изпиране до 30◦. На такава температура обаче бактериите на умират.

Първо измиване

Имайте предвид, че изпирането на надматрачния протектор преди да го използвате за първи път се препоръчва от производителите, тъй като така той се отървава от всякакви химически миризми и се омекотява горната тъкан за по-голям комфорт - просто внимателно прочетете предоставените инструкции за почистване.


Мога ли да чистя на химическо?

Никога не почиствайте и не гладете протектора си, тъй като това определено ще повреди водоустойчивата мембрана на протектора.

Колко често да перете вашия протектор за матрак?

Непромокаемият протектор за матрак се поставя под чаршафите, които по принцип ползвате. Тъй като чаршафът, постелен над протектора за матрак ще понесе най-големите замърсявания, той трябва да се пере и сменя много по- редовно, отколкото самия водоустойчив протектор за матрак. Въпреки това, трябва да перете протектора за легло един път в месеца, независимо дали сте имали разливи или не.

Ще трябва да правите това по-често, ако имате домашни любимци или страдате от алергии, за да сте сигурни, че покритието остава достатъчно хигиенично за ежедневната ви употреба. В крайна сметка ще разберете перфектната времева рамка с проби и грешки.


Ето какво ще ви трябва, за да почистите безопасно непромокаемия чаршаф:

  • Пералня
  • Сушилня – по избор
  • Препарат за пране без белина

Инструкции стъпка по стъпка

  • Махнете протектора от матрака си

Това е много просто - свалете го, като използвате еластичните му страни, започвайки от ъглите.

  • Поставете го в пералнята

Изперете протектора за матрак на обикновена програма за бяло пране на 60◦ (ако повърхността е направена от здрав материал като хавлиен памук например) или деликатна програма на 30◦  (ако повърхността е направена от тънък материал като бамбук или полиестер). Не използвайте избелващ препарат, за да сте сигурни, че няма да има повреда на полиуретановата мембрана.

Професионален съвет

Вече сте свалили чаршафа и протектора си за матрак, защо не почистите самия матрак, докато имате възможност? Поръсете малко сода за хляб върху повърхността (това дава възможност за усвояване на миризми) и минете с прахосмукачка, за да отстраните прах и мъртва кожа, които може все пак да са стигнали да матрака ви някога. Също може да напръскате с дезинфекциращ спрей за мебели , за да убиете всички микроби, които може да са започнали да гнездят върху матрака.

Сушене в сушилня

Ако използвате сушилня сушете водоустойчивия протектор за матрак с другото си пране на слаба температура и го извадете от сушилнята веднага щом цикълът приключи, за да предотвратите набръчкване.