Някои може да спорят, че протекторите за матраци са ненужен аксесоар за вашето легло.

Вашият матрак изисква защита срещу повече от случайни трохи или разливи.

Помислете за протектора на матрака като за застраховка. Например, когато правите голяма инвестиция в нещо като кола или къща, вие защитавате тази инвестиция със застраховка. Въпреки че матракът ви може да не струва колкото автомобил - макар че някои тези дни се доближават до такава цена, все пак искате да го защитите, тъй като това е сериозна инвестиция. Ако очаквате матракът ви да издържи десет години или повече, определено трябва да имате протектор за матрак.

Ето защо те са необходими:

  • Поддържа матрака чист

Според проучване, проведено от Държавния университет в Охайо, 10% от теглото на възглавница, която е на две години, може да бъде запълнена с мъртви акари и техните изпражнения. В матрака може също да има от 100 000 до 10 милиона акари.

Идеята за акари, които добавят до няколко килограма към възглавниците и матрака е отвращаваща. Не можете да перете матрака, но със сигурност можете да изперете протектора на матрака. Ако покриете матрака си с протектор, той може да задържи тези акари и да го поддържа чист.

Всякакъв вид влага, която удари вашия матрак, съкращава комфорта му, като износва пяната. Без протектор ще трябва да подменяте матрака си по-често, за да го почувствате „като нов“. Да не говорим за факта, че влагата и разливите могат да анулират гаранцията на матрака. По-голямата част от протекторите за матраци днес имат водоустойчив слой, за да предотвратят потта, урината и други течности да достигнат до вашия матрак . Това прави матрака много по-чист, по-дълготраен и без петна.

  • Облекчаване на алергии

Алергиите влияят върху това как спите. Ако имате протектор на матрака си, който е хипоалергенен, може да откриете, че спите по-добре и не страдате от обичайната хрема или сърбеж в очите. Дори ако сънят ви не е прекъснат от алергии причинените от дискомфорта алергени могат да доведат до лошо качество на съня, така че да сте уморени през деня.

Как алергиите влияят на съня

„Алергиите засягат от 20% до 50% от хората. Да, алергиите са неприятност и могат драстично да повлияят на съня ви, което може да причини сънливост, раздразнителност и други проблеми, които просто могат да развалят деня ви. В проучване беше показано, че хората, които страдат от алергичен ринит, от сенна хрема и други различни алергии са два пъти по-склонни да получат безсъние и други нарушения на съня. Това се отнася и за тези, които страдат от алергия към прахови акари, цветен прашец, пърхот на домашни любимци и други алергии.


Прахови акари

Праховите акари са много малки, досадни вредители, които живеят, ядат и спят върху и в матрака и възглавниците ви. Те са дълги само около 0,4 милиметра и се наслаждават на остатъците от люспите на кожата, които естествено се отделят от вас.

Колкото и отвратително да е това, праховите акари се изпразват в леглото и възглавниците ви. Не, не можете да го видите, но е там. Това, което оставят съдържа много мощен алерген, наречен Der-P1. Ако страдате от симптоми като екзема или проблеми със синусите, които просто не изчезват, това може да е първата следа, че имате алергия към прахови акари, особено ако симптомите ви се влошават, когато сте в леглото.

Най- добре е да изберете протектор за матрак от хипоалергенни материали дори ако нямате целогодишни проблеми с алергията. Сезонните алергии също са проблем, върху който да помислите. Протектор за матрак от хипоалергенен памук може да бъде от съществено значение за хора с астма и други дихателни заболявания.