Изборът на ново легло може да бъде също толкова важен, колкото да изберете правилния матрак, що се отнася до качеството на съня ви. 

Средно хората прекарват 26 години от живота си в сън. С толкова много време, прекарано в леглото, бихте искали за себе си качествена система за сън.

Рамката на леглото служи като основна опорна система за вашето легло

Събрахме най-добрите съвети за избор на рамка за легло.

1. Помислете за размера на матрака

Обичате матрака, който вече имате? Ако планирате да го запазите и просто искате да обновите рамката на леглото си, използвайте мерките на матрака като водещи при избора на ново легло.

Рамката на леглото ви трябва да съответства на размера на матрака и той да пасва точно.

2. Погледнете размера на вашата спалня

Ако купувате изцяло ново легло, включително матрак, можете да изберете какъвто искате размер. Вземането под внимание на размера на вашата спалня ще ви помогне да изберете най-доброто решение за нея.

В идеалния случай около метър встрани от леглото  дава достатъчно място за свободно движение в спалнята ви.

Измерете наличното си пространство, за да го сравните със стандартните размери на леглото. Имайте предвид, че рамката и таблата на леглото ви могат да добавят няколко сантиметра към него извън размерите на матрака.

3. Изберете тип опора

Матраците се нуждаят от някаква форма на опора под тях. Без опора матракът ви ще увисне или ще се износи преждевременно.

Двете основни опции за поддръжка на легло са ламели и по-остарялата форма – пружини.

Ако изберете рамка за легло с ламели, то осигурява вградена опора за вашия матрак. Не е необходимо да използвате допълнително подматрачна рамка.

4. Изберете между легло с табла, която е вградена или самостоятелни рамка за легло и табла за легло.

5. Изберете височината

Височината на рамката на леглото е друг важен избор. 

Решете кое ви е удобно. По-високото легло обикновено е по-удобно за хора с проблеми с мобилността. 

Ако искате по-голяма височина, потърсете висока рамка на легло

6. Оценете височината на крачетата. 

Ако леглото има крачета, достатъчно високи, за да влезе прахосмукачка или моп под него, това ще улесни значително домакинската ви работа.

Някои рамки за легло имат колела в основата на крачетата. Това ви позволява да премествате леглото лесно, когато искате. 

7. Сравнете материалите

Дървото и металът са двата основни варианта за материали за рамки на легло. И двете са здрави опции.

Основната разлика е във външния вид. Помислете коя опция пасва най-добре на вашата стая. 

Качеството на материала също е важно. Твърдата  дървесина е много здрав материал, но дървената рамка с по-слаба конструкция може да не издържи. За качествено легло винаги проверявайте какъв хардуер се използва.

По същия начин слабият или крехък метал може да създаде нискокачествена рамка на леглото, която лесно се огъва и не издържа под много голямо тегло. 

8. Проверете ламелите

Тъй като основната цел на рамката на леглото е да поддържа матрака ви, трябва да се уверите, че ламелните летви са здрави.

Изберете рамка със здрави ламели, които не се огъват лесно. Слабите ламели няма да дадат на вашия матрак необходимата опора и в крайна сметка може да се счупят. Като цяло летвите от твърда дървесина като бук или топола са за предпочитане пред летвите от иглолистна дървесина като бор.

Помислете за броя на ламелите и разстоянието между тях. Ако няма достатъчно ламели, цялостната система не е толкова здрава.

Някои рамки за легло имат и централни опорни крака за допълнителна здравина. Това може да бъде особено полезно при по-големи легла.

9. Помислете за стила

Ако рамката на леглото ще остане видима, след като леглото ви бъде сглобено, стилът е важно съображение. Помислете за  цялостния стил на вашата спалня, когато избирате дизайна. Ако имате модерна спалня, идеален е изчистен, елегантен дизайн.

Ако имате спалня в традиционен стил, може да предпочетете богато украсена дървена рамка със сложни детайли.

За ретро вид можете да изберете рамка от дърво с остаряло покритие.

10. Осигурете цялостно качество

Няма да спестите от рамката на леглото си, като изберете най-евтиния вариант. Вероятно ще откриете, че не е издръжлива. Проверете цялостното качество и изработка на рамката, преди да направите своя избор. Търсете търговци, които предлагат гаранция

Закупуването на нова рамка на леглото изглежда просто, докато не започнете да пазарувате и не откриете броя на наличните опции. 

Ако търсите ново легло, разгледайте нашите опции за обзавеждане на спалня . Модерните ни легла са построени така, че да издържат дълго и идват с две години гаранция до вас.